VELKOMMEN

Hei og velkommen til bloggen min. Les "Introduksjon: Om bloggen", i baren ovenfor, før du begynner!

Likestilling

I Norge er det likestilling mellom menn og kvinner. Det betyr at kvinner har de samme rettighetene som menn. En mann kan ikke bestemme over en kvinne, og en kvinne kan ikke bestemme over en mann.

Det er likestilling mellom menn og kvinner

Skolemat

I Norge tar elevene med seg sin egen mat til lunsj på skolen, man får altså ikke mat på skolen. Denne maten kalles matpakke, fordi det er skiver pakket inn i matpapir. Man bestemmer selv hvor mange skiver man vil ha med seg, men det vanlige er 3-6 skiver.

Matpakke med skive

Småprat

Småprat
"Småprat" er en liten samtale. Når man småprater så er det vanlig å snakke om for eksempel været. I noen kulturer er det vanlig å småprate med folk man ikke kjenner.

Eksempel: det står mennesker ved et busstopp som ikke kjenner hverandre, og de begynner å prate sammen

I Norge er det ikke så vanlig å småprate med noen du ikke kjenner. Det er ikke vanlig å starte en samtale med noen du ikke kjenner ved et busstopp, eller andre steder. Hvis du gjør det, så kan det bli oppfattet som rart.
Det er ikke vanlig å småprate
I Norge så er man ganske privat. Det er vanlig å holde seg for seg selv rundt folk man ikke kjenner, for eksempel i en buss, legen, tannlege, eller andre steder man er i en kort periode.

Klær

I Norge kan man gå med de klærene man vil gå med. Det finnes ikke regler. Man må ikke gå med skoleuniformer.

Man velger selv hvilken klær man vil gå med

"Tusen takk", "Takk for maten","Ja, takk" og "nei, takk"

I Norge er det vanlig å alltid si takk etter du har fått noe, når noen har gjort deg en tjeneste eller etter maten. Er du på et middagsbesøk må du alltid si "takk for maten" etter at du er ferdig med å spise.

I Norge er det vanlig å si "ja takk" eller "nei, takk" når noen tilbyr deg noe. Det er ikke uhøflig å si "Ja takk", men det er heller ikke uhøflig å si nei takk. I Norge er det vanlig å være veldig direkte, har du ikke lyst på det de tilbyr deg, så er det lov å si "nei takk", det er ikke frekt.

Eksempel: Noen tilbyr deg kaffe, og du har ikke lyst på, da sier du "Nei takk". Har du lyst på kaffe, så sier du "ja, takk"


Det er høflig å si "takk for maten"

"Ingen røyking tillatt"

I Norge er det lover som sier at man ikke kan røyke i restauranter og andre fellessteder. Det er ikke kult å røyke. Hvis man for eksempel røyker i et busstopp mens det også er andre der, så kan det bli sett på som frekt.

Ingen røyking tillatt

"Vi møter klokken halv tolv presist"

I Norge er det kultur for å ikke komme for sent til avtaler. Det vanligste er å komme en god stund før avtalt tid. I andre kulturer er det et mer avslappet forhold til tid, og det er greit å komme senere, men slik er det ikke i Norge.

Eksempel: Det er et familiebesøk og man kommer 15 min for sent, da unskylder man seg og sier "beklager for at jeg er så sen". I andre kulturer er det ikke noe feil med å komme 15 min for sent, men i den norske kulturen blir det sett på som uhøffelig.

Det er viktig å komme presist!

"Nå skal vi kose oss"

I Norge bruker man ofte begrepet "kose" når man skal hygge seg. Man bruker ofte telys, stearinlys, og god mat til å kose seg. Det er viktig i den norske kulturen.

Eksempel: Om vinteren koser vi oss, vi tenner lys og peisen og lager gode kaker.


Telys


Hva er vanlig å gjøre i fritiden?


Sport, dans og andre fritidsaktiviteter
I Norge er det vanlig at man driver med en sport, dans eller andre fritidsaktiviteter. Det finnes mange dansesentre i Bergen, og mange sportsklubber. Det finnes også dramaklubber og sangkor. Det er mange som driver med sport, for eksempel håndball eller fotball.

Gneist er en sportsklubb men blant annet fotball, volleyball og turn


  
Fysak
Fysak er et ungdomhus med områder hvor man kan skate, klatre, spille sandvolleyball, danse og mye mer.
Her er en link hvor man kan se bilder om hvordan det er inni: http://www.fysakbergen.no/fysak-allaktivitetshus/fasiliteter/lounge


Fysak sett utenifra. Man kan også se sandvolleyballbanen

Shopping
Det finnes mange shoppingmuligheter i Bergen. I sentrum finner man store shoppingsentre som for eksempel Galleriet og Sundt.
Logoen til Galleriet

 
Galleriet ligger i Bergen sentrum

Logoen til Sundt


Sundt ligger i sentrum av Bergen

Kino
Kinoen i Bergen heter "Bergen Kino" og har to lokaler: Konsertpaleet og Magnus Barfot. Her kommer det alltid mange filmer.


Logo til Bergen Kino
Magnus Barfot
Konsertpaleet